/ SANITOP / Aktualne novice / Prezračevanje v zimskem času

Prezračevanje v zimskem času

Pred nami je nekaj mesecev nižjih temperatur in mesecev, ko nam nadvse odgovarja toplo zavetje doma. Prav zaradi tega vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako do svežega in prijetnega zraka v lastnem domu obenem pa ne povišati stroškov ogrevanja. 

Več
Ljudje prezračujemo prostore, da onesnažen zrak zamenjamo s svežim in novim. In tukaj se pogosto poraja vprašanje, kakšen je pravilen način prezračevanja, da ob tem iz toplega zavetja doma ne spustimo preveč toplote. Prav zaradi tega se v zimskih mesecih pogosteje zgodi, da zračenje zanemarimo, saj imamo občutek, da bomo tako prostor preveč ohladili in s tem povišali stroške ogrevanja. Dejstvo pa je, da svež zrak nujno potrebujemo.

Poleg naravnega prezračevanja poznamo še številne druge načine prezračevanja ter sisteme za kanalsko in prisilno prezračevanje. Pri naravnem prezračevanju v zimskih mesecih je predvsem primerno kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov. Ko je temperatura zunaj nizka, se zračenje z oknom odprtim, »na kip« ne priporoča. Razlog je ta, da se izmenja zelo malo zraka, toplota pa kljub temu uhaja iz prostora, strošek ogrevanja pa se zvišuje. Zato, če pozimi želimo v čim krajšem času maksimalno prezračiti prostore, je priporočljivo, da se na stežaj odpro vsa okna in vrata, tako da bo nastal prepih. Le ta bo namreč zamenjal star zrak za svežega. To naj vse skupaj traja nekje do 5 minut, odvisno od moči prepiha. Prepih je priporočljivo ponoviti 3-4 krat na dan. Res je, da bo ob tem skozi vrata in okna ušlo nekaj toplote, a vendar je svež zrak za dobro počutje in zdravje nujno potreben. Na tak način se bo prostor veliko manj ohladil in hitreje segrel, saj se veliko toplote zadržuje v pohištvu in ostalih predmetih v prostorih.

Sistemsko prezračevanje

Sistemsko prezračevanje je še en način prezračevanja, verjetno tudi najbolj priporočljiv. Gre za idealno obliko zračenja, saj se ob mrzli zunanji temperaturi ne rabimo obremenjevati z ohladitvijo prostorov zaradi narejenega prepiha. Eno izmed najbolj učinkovitih in kvalitetnih sistemskih prezračevanj za naše domove je vsekakor prezračevanje z rekuperacijo.  

Prezračevanje z rekuperacijo je učinkovito zaradi stalnega dovoda svežega zraka in ohranjanja toplotne energije, saj se v zimskem času vstopajoči zrak segreje s pomočjo toplotne energije izstopajočega zraka. Zaradi tega ne rabite skrbeti za svež zrak v prostoru, prav tako pa ne boste izgubljali toplotne energije in višali stroška ogrevanja. Rekuperacija toplote se giblje nekje med 80 % in 95 %, kar pomeni, da skoraj v celoti ogreje vstopni zrak in je za prezračevanje idealna izbira.

070 954 294
Pokličite nas za nasvet

Izdelava: LUXmedia