/ SANITOP / Toplotne črpalke
Ikona Toplotne črpalke

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke

V kolikor želite privarčevati pri stroških za ogrevanje in hkrati pripomoči k znižanju obremenitve okolja s CO2 je vgradnja toplotne črpalke odlična izbira

Zanima me več070 954 294
Ikona drsnik
Ikona tematika

Toplotne črpalke

Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko:
- Visoki prihranki v primerjavi z ostalimi sistemi ogrevanja
- Zelo kratka doba, v kateri se vložek toplotne črpalke povrne
- Stroški ogrevanja sanitarne vode se zmanjšajo za več kot štirikrat
- Možnost priklopa na radijatorsko ali talno ogrevanje
- Ogrevanje stavbe ali samo ogrevanje sanitarne vode
- Subvencioniranje s strani EKO sklada

O toplotnih črpalkah
V osnovi toplotne črpalke delimo na sanitarne toplotne črpalke in toplotne črpalke za ogrevanje prostorov.

Sanitarna toplotna črpalka je namenjena zgolj segrevanju sanitarne vode in tako deluje samostojno ali pa vezana vzporedno z drugim sistemom ogrevanja. Primer vzporedne vezave je lahko kotel na drva, ki segreva hišo in sanitarno vodo, ko pa je temperatura v kotlu prenizka, sanitarna toplotna črpalka avtomatsko dogreje vodo na nastavljeno temperaturo. Sanitarno toplotno črpalko brez uporabe kotla na drva, v taki kurilnici uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode tudi v ne zimskem času.

Toplotne črpalke za ogrevanje objektov delimo na visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke:


Visokotemperaturna toplotna črpalka dosega višje temperature dvižnega voda, in sicer do 80°C. Zato je taka toplotna črpalka primerna za segrevanje radiatorjev in slabše izoliranih stavb. Visokotemperaturno toplotno črpalko največkrat montiramo v obstoječe stavbe.

Nizkotemperaturna toplotna črpalka dosega temperaturo dvižnega voda do največ 55°C. Taka toplotna črpalka je namenjena ogrevanju s talnim gretjem ter ogrevanju bolje izoliranih objektov. Nizkotemperaturno toplotno črpalko največkrat montiramo v novogradnjah.

Glede na zajem energije toplotne črpalke delimo na zrak/voda, voda/voda, geotermalne toplotne črpalke:

- Toplotna črpalka zrak/voda
je najbolj pogosta toplotna črpalka, ki energijo zajema iz zraka z zunanjo enoto toplotne črpalke. Investicijsko je najcenejša in obenem najbolj enostavna za montažo.

- Toplotna črpalka voda/voda je tip toplotne črpalke, ki zajema energijo iz vode, ki jo črpamo iz vrtine. Za montažo sta potrebni dve vrtini, ki ju lahko izvrta naše partnersko podjetje.

- Geotermalna toplotna črpalka izkorišča toploto geosond, ki se nahajajo v vrtinah. Za izdelavo vrtin in vstavitev geosond poskrbi naše partnersko podjetje.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri toplotne črpalke:

Moč toplotne črpalke - Premalo močna toplotna črpalka nikoli ne bo dovolj segrela prostora in sanitarne vode. Premočna toplotna črpalka pa pomeni prevelik investicijski strošek, zato vsem svojim strankam izdelamo projektno dokumentacijo v kateri točno izračunamo toplotne potrebe in toplotne izgube objekta.
COP (Coefficient of Performance) - Ali grelno število je razmerje med vloženo in pridobljeno energijo. Večina toplotnih črpalk se giba v COP območju 3-4, kar pomeni da za 1kW vložene energije dobimo 3-4kW toplotne, ostalo energijo pa toplotna črpalka pridobi iz zajetega zunanjega zraka oz. vode iz vrtine ali geosonde. SCOP (Seasonal COP) ali SPF (Seasonal Performance Factor) -Zaradi zunanjih vplivov (različna temperatura) COP ni konstanten in zato učinkovitost toplotne črpalke ni vedno enak.
SCOP oz. SPF popisuje povprečno grelno število skozi sezono, s čimer dobimo bolj relevanten podatek o dejanski učinkovitosti toplotne črpalke.

070 954 294
Pokličite nas za nasvet

Garancija

Zanesljivost

Zadovoljstvo

Postavite nam vprašanje

070 954 294
Pokličite nas za nasvet

Izdelava: LUXmedia